Zintuigen

26-03-2019

Deze week is de reinigingsweek begonnen bij Layur praktijk. Een week waarin je thuis bewust bezig gaat met je eigen gezondheid door je lichaam en geest rust te geven. Je brengt je spijsvertering tot rust, je eet licht, maar door het gebruik van de juiste kruiden gaat je spijsverteringsvuur goed branden, waardoor opgeslagen afvalstoffen kunnen verdwijnen.

Maar naast het bewust omgaan met voeding is er nog een belangrijk element wat binnen de ayurveda een grote plaats inneemt. Namelijk hoe ga jij om met jouw zintuigen? Binnen de ayurveda gaan we ervan uit dat de indrukken die jij per dag opdoet via je zintuigen van grote invloed zijn op hoe jij je voelt. Wat heb jij te verteren op een dag? Je kunt heel bewust met je voeding bezig zijn, maar als je geen weet hebt wat er allemaal nog meer te verteren valt qua indrukken kan dit verstorend werken.

Daarom wordt er ook geadviseerd om tijdens een reinigingsweek en ook in je dagelijks leven  je zintuigen rust te geven en bewust om te gaan waar je jezelf mee omringt.

Er zijn vijf zintuigen te noemen: zien, horen, smaak, tast en geur.

De zintuigen hebben een directe invloed op onze stemming. Ga maar na, wanner je bijvoorbeeld een geur van een lekker ruikende bloem opsnuift dan voel je direkt dat dit iets doet met je stemming.

De eerste stap van bewustwording is om je zelf eens af te vragen welke indrukken er op een dag allemaal bij jou binnenkomen en hoe je dit zelf kunt beïnvloeden. Het gaat er eigenlijk om dat je tijd neemt om die dingen te doen die jou een goed gevoel geven. Bewust jezelf afvragen of dit wel voldoende voorkomt in jouw dagelijkse routine helpt om jezelf minder te belasten en fijner door het leven te kunnen gaan.

De onderstaande vragen kunnen je hier bij helpen:

Zien:Welke beelden, kleuren of plaatjes spreken je aan?

Horen:Welke muziek vind jij mooi om naar te luisteren? Van wat voor soort gesprekken laad jij op?

Smaak:Wat vind jij lekker om te eten en maak je dit ook regelmatig klaar voor jezelf? Trakteer jij jezelf wel eens op iets wat je echt heel lekker vindt?

Tast:Laat jij je wel eens masseren door iemand? Hoe vaak heb jij echt fysiek contact met iemand bijvoorbeeld door een omhelzing e.d.?

Geur:Welke geuren spreken jou aan? Welke geur geeft jou een goed gevoel?

Het allerbelangrijkste is om ook eens je zintuigen tot rust te laten komen door totaal in stilte te zijn zonder gesprekken en geluiden. Heerlijk alleen met jezelf. Dan ontstaat er ruimte om te voelen hoe het met je is.

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus