Waarom ayurveda?

02-02-2015

Waarom ayurveda?

Toen ik in 1993 voor het eerst kennismaakte met ayurveda, was ik meteen geboeid, maar zag nog niet voor me hoe dit vorm te geven in mijn leven. Een levenfilosofie uit India. Het klinkt vaag en zal vast niet goed toepasbaar zijn hier in Nederland. Gelukkig ben ik er al snel achter gekomen dat het heel goed toepasbaar is in mijn eigen leven en niet vaag is. De vraag die ik mezelf stelde was wat de meerwaarden is om bezig te gaan met ayurveda? Ik studeerde en genot van een heerlijke studententijd. Maar toch was er voor mij genoeg reden om hier tijd en plaats voor te maken. Het gaat om de kunst van het leven. Ayurveda geeft verdieping in mijn leven. Het geeft mij kracht en handvatten wat ikzelf kan doen om gezond te blijven. Gezond is niet alleen het afwezigheid van ziekte, maar in balans zijn op: lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau. Ik ben dan ook heel blij dat ik kennis heb gemaakt met ayurveda en het mogelijk is door mijn jaren lange verdieping en studie om dit te delen met mensen zoals jij. Ik wil graag mij kennis over de ayurveda delen, zodat jij ook kunt ontdekken van deze mooie wijsheid voor jou kan betekenen.

De eerste stappen om ayurveda te integreren in mijn leven.

Hoe kan je meebewegen op wat zich aandient in je leven? Rekening houdend met je eigen natuur en de natuur om je heen. Om dit te ontdekken was het nodig om eerst erachter te komen welk type mens ik ben. Ik moest hier ook wel over een drempel heen, want ik had geen zin om in een hokje gestopt te worden. Al gauw merkte ik dat het daar helemaal niet om gaat. Er werd zoveel duidelijk waarom bepaald eten verkeerd valt en waarom het soms zo moeilijk is om los te komen van een bepaalde drive in mezelf. Door veel te lezen over de verschillende constituties vata, pitta en kapha herkende ik steeds meer en werd nieuwsgierig om eens uit te gaan proberen wat het effect zou zijn van bepaalde veranderingen. Stap voor stap ging ik bekijken wat ik zou kunnen veranderen. Bv eens uitproberen hoe het is om warm water te gaan drinken. Kleine veranderingen wat al heel goed aanvoelde. En zo werkt het wanneer iets goed aanvoelt motiveert dit mij weer om verder te gaan. Door bewust bezig te gaan wat voor effect bepaalde keuzes hadden kreeg ik steeds meer inzicht in wat ik zelf kan doen om me goed te blijven voelen. Ik kwam er dan ook snel achter dat het er helemaal niet om gaat om diëten te volgen of in een bepaald keurslijf te zitten wat je wel en niet mag. Ayurveda geeft je zelfinzicht waardoor je bewust keuzes kunt maken om al dan niet mee te bewegen in wat zich aandient.

Ayurveda komt uit India maar het hindoeïsme is geen onderdeel hiervan. Spiritualiteit is wel belangrijk in ieders leven om je gezond en gelukkig te voelen. Voor iedereen kan dit weer een andere invulling hebben. In de volgende blog zal ik wat meer vertellen over mijn eigen zoektocht naar spiritualiteit.

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus