Voeding als medicijn

05-10-2015

De meesten van ons weten wel ongeveer wat goede voeding is. Maar wat voor de een goed is hoeft niet zo te zijn voor een ander. Dit hangt af van je natuurlijke aanleg.

Ieder mens is anders en iedere spijsvertering is anders, dus er kan geen voeding zijn die geschikt is voor iedereen. Wanneer je volgens je eigen constitutie eet merk je dat je fitter wordt, beter kan slapen, af kan vallen en dat je meer ontspannen bent. Je kunt dus zeggen dat je hierdoor beter in balans komt.

 

Voeding wordt niet zozeer bekeken vanuit hoeveelheden, maar naar de kwaliteit van voeding. Ayurveda onderscheidt 6 smaken die allemaal weer een andere uitwerking hebben op je lichaam.

We kunnen de 6 smaken onderverdelen in de hete smaken zoals : scherp, zuur en zout die het spijsverteringsvuur verhogen en de koele smaken zoals: bitter, wrang en zoet die het spijsverteringsvuur verlagen.

 

Zoet, zuur, zout, scherp, wrang en bitter. Zijn de smaken die in elke maaltijd aanwezig moeten zijn. In deze blog wil ik jullie graag iets meer uitleg geven over hoe dit nu precies zit.

 

Eerst gaan we nog even terug naar de basis. Ayurveda gaat uit van vijf elementen: ether, lucht, water, vuur en aarde. Alles en iedereen is opgebouwd uit deze vijf elementen.

Vata: lucht en ether

Pitta: vuur en water

Kapha: aarde en water.

 

Ook de zes smaken zijn ook opgebouwd uit deze elementen. Alles wat we eten heeft dus direct effect op vata, pitta en kapha. Elke smaak hoort terug te komen in je maaltijd en afhankelijk van je constitutie worden de smaken afzonderlijk benadrukt.

 

In deze blog zal ik de smaak zoet eens wat verder bespreken.

 

Ik bedoel hier mee wel de voeding die primair zoet is zoals honing, rijst ed. Geen voedingsmiddelen met geraffineerde suikers.

Zoet bestaat uit de elementen aarde en water. Het heeft een opbouwend effect op het lichaam.

De smaak zoet stimuleert de groei van weefsels

Het is goed voor de ogen, stem en de huid.

Het werkt verkoelend.

 

De zoete smaak is vocht makend, dus vergroot kapha, verkoelt pitta en bevochtigt vata. Het heeft dus een gunstig effect op vata en pitta. Kapha gebruikt de zoete smaak met mate.

 

De zoete smaak kan de kracht van het spijsverteringsvuur doen afnemen. Het kan slijmvorming geven, tot obesitas leiden en verstopping in de hand werken. Wanneer je teveel zoet neemt zal je merken dat je eetlust afneemt, meer slijmvorming krijgt en duf voelt. De zoete smaak is onmisbaar in onze maaltijden, maar hoeveel hangt af van je constitutie.

 

De zoete smaak geeft stevigheid, stabiliteit en tevredenhied.

In voeding kun je het terugvinden in:

Honing

Zoete vruchten zoals meloen, dadels, abrikozen, rozijnen en druiven.

Amandelen

Rijst

Melk, ghee en boter

Brood, tarwe

Venkel, zoethout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus