Verschillende type Agni

24-01-2019

De vier vormen van Agni

Volgens de Ayurveda is een goede gezondheid afhankelijk van een gebalanceerde agni(spijsverteringsvuur). De meeste klachten en ziekten kunnen uiteindelijk verantwoordelijk worden gehouden voor een verminderde agni.  Gebalanceerde agni is de sleutel tot een lang, gezond en bevredigend leven, terwijl een verminderde agni er voor zorgt dat je meer onbalans, ziekte en ontevredenheid kan gaan ervaren.

Maar hoe weten we of onze agni in evenwicht is?
Wat zijn de tekenen en symptomen van onevenwichtigheid in het centrale brandende vuur?
Wat kunnen we doen als agni niet goed functioneert? 

In de auyrveda worden 4 verschillende varianten genoemd van agni.

In het onderstaande gedeelte zal ik wat meer ingaan op de vier verschillende varianten in de hoop dat wanneer het inzicht bij jezelf vergroot word, je ook beter snapt hoe je voeding en kruiden kunt inzetten om het weer naar het juiste evenwicht te brengen.

Sama Agni

Betekent een evenwichtige agni.
Sama agni komt maar weinig voor, maar diegene die dit hebben kunnen rekenen op een aantal voordelen. Wanneer je agni gebalanceerd is dan ervaar je geluk, een goede gezondheid en een rustige, heldere en liefdevolle geest. Deze personen kunnen aardig wat eten en zijn niet erg gevoelig voor seizoenswisselingen. Zij hebben een sterke immuniteit en blijven stabiel en  tevreden. Helaas, door onze leefstijl van tegenwoordig, ons bewerkte voedsel en snelle en stressvolle maatschappij komt sama agni nog maar weinig voor.

De meeste van ons zullen zich herkennen in een van de andere drie varianten. 

Wanneer agni aangetast is en je snapt waardoor agni is vertoord dan kun je zelf een hoop doen om dit weer terug te draaien. Hoe eerder je een disbalans herkent hoe makkelijker je de onbalans kan opheffen.

Vishama Agni

Agni met een overmaat aan vata(ether en lucht) waardoor je een onregelmatige agni zult ervaren.

Je zult ervaren dat je de ene dag veel kunt eten en trek hebt en de andere dag niet. Vata is van zichzelf onregelmatig en onrustig en dit kun je terugvinden in de vata spijsvertering. De symptonen die hier bij kunnen horen is een opgeblazen gevoel, obstipatie, buikpijn en een borrelende buik.

Tikshna Agni

Tikshna agni wordt geassocieerd met een verhoogde pitta dosha ( vuur en water). De spijsvertering kan goed ondersteunt worden van het vurige element van pitta. Hierdoor krijg je een effectieve verbranding en er weinig spijsverteringsklachten zijn. Wanneer echter pitta te veel aanwezig is kan deze vurigheid ervoor zorgen dat de spijsvertering aangejaagd wordt. Dit is Tikshna agni. Voedsel wordt dan te snel verbrandt, nog voor dat het in het lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor raken je weefsels juist ondervoed. Iemand kan een sterke eetlust ervaren, maar heeft veel last van bloedsuikerschommelingen. Iemand met Tikshna agni zal na het eten brandend maagzuur ervaren, opvliegers, zure oprispingen, dunne ontlasting, pijn in het levergebied en ontstekingen. Pitta heeft ook olie achtige en vloeibare kwaliteiten. Wanneer deze overheersen dan zal de kracht van de spijsvertering ook afnemen en ontstaat er Manda agni.

Manda Agni

Manda agni staat voor een trage stofwisseling. Kapha is de dominerende dosha die geassocieerd wordt met manda agni. De eigenschappen van kapha zoals olieachtig, zwaar, langzaam en koud kunnen een goed effect hebben op de spijsvertering, maar wanneer deze gaan overheersen dan ontstaat er een vertraagde spijsvertering. Zoals hierboven al beschreven kan manda agnis ook ontstaan door een teveel aan Pitta waarin de olie achtige en vloeibare eigenschappen overheersen. Zoals bekend is bij Kapha geldt ook hier voor de manda agni dat deze langzaam ontstaat, maar het ook langer duurt om deze vorm van agni weer te balanceren.

Combinaties van deze vormen van agni zijn ook mogelijk.

Agni en de 3 doshas

Een verstoorde agni begint vaak met een opeenhoping van vata, pitta en kapha in het spijsverteringskanaal. Dit overschot heeft een negatieve invloed op agni en verhindert de goede werking ervan. Na verloop van tijd kan gestoorde agni verergeren en kan het ook leiden tot ama. (ophoping van afvalstoffen). Wanneer agni goed functioneert heeft dit direct gevolg voor je gezondheid.

Het verbetert hoe we ons nu voelen, en het helpt om de opeenhoping van vata, pitta, kapha en ama in de toekomst te voorkomen. Hoe je de kracht van agni kunt herstellen, hangt af van wat het in de eerste plaats beïnvloedt. Verschillende soorten onevenwichtigheden beïnvloeden agni anders en vereisen verschillende behandelingen. Dat is waar de 3 variëteiten van verminderde agni van pas komen.

Ama

De meeste van jullie weten al dat de spijsvertering een centrale rol speelt binnen de ayurveda om je gezondheid te bevorderen. Een andere reden waarom de spijsvertering een belangrijke rol speelt in de ayurveda is de vorming van Ama. Ama is wat we niet kunnen verteren en achter blijft in ons lichaam. Het gaat hierbij om voedingsresten, maar ook emoties die niet verteerd kunnen worden. In deze tijd waar onze zintuigen op scherp worden gezet door alle prikkels die we dagelijks moeten verwerken, wordt er veel gevraagd van onze verteringskracht. Wanneer je een goed werkende agni hebt kun je deze prikkels goed verwerken, maar werkt je agni niet goed, dan blijven er onverteerde resten over. Door de juiste reinigende en balancerende maatregelen te nemen kun je agni verhogen, waardoor ama verdwijnt. Gebeurd dit niet dan gaat ama door je lichaam circuleren en zal zich op een verzwakt gebied gaan vastzetten, waardoor er klachten en/of ziektes kunnen ontstaan. Ama wordt in de ayurveda gezien als de oorzaak van ziekte.

Agni is ons vermogen om alles om ons heen goed te kunnen verteren en om te zetten in energie. Om agni goed brandend te houden is het allerbelangrijkste dat je kennis hebt van wie je in de basis bent, wat je eigen unieke constitutie is waaruit je kunt leven en eten. Het mooie van ayurveda is dat het niet dogmatisch is wat in wat goed en fout is, maar door kennis te hebben van je eigen natuur en te ervaren wat het met je doet wanneer je hier rekening mee houdt geeft een enorme verrijking voor het leven.

Binnen de ayurveda zijn er ook basisregels bekend die goed zijn voor de spijsvertering. Ik nodig je uit om via het contact formulier de basisprincipes voor een goed werkende spijsvertering aan te vragen. Je kunt dan thuis aan de slag om eens te gaan ervaren wat dit voor je gezondheid kan betekenen.

 

 

 

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus