Uitleg panchakarma behandeling

21-06-2016

Ayurveda

Ayurveda, kennis van het leven, is een eeuwenoude gezondheidsfilosofie die zijn oorsprong heeft in India. Ayurveda gaat uit van een holistisch mensbeeld, waarbij lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ayurveda ziet gezondheid als een evenwichtig fysiek, mentaal en spiritueel leven, en niet alleen als afwezigheid van ziekte.

Gezondheid wordt volgens de ayurveda gedefinieerd als in balans zijn, je gelukkig en tevreden voelen: dat je geen lichamelijke ongemakken of pijn ervaart en dat je zintuigen goed functioneren. Preventie is een belangrijk onderdeel binnen een ayurveda-behandeling.

Dosha's

De mens wordt gezien als een onlosmakelijk onderdeel van de natuur. De elementen uit de natuur zijn ook weer terug te vinden in onszelf. Ether, lucht, water, vuur en aarde zijn de vijf elementen waaruit een mens is omgebouwd. De elementen zijn onderverdeeld in de drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Het element dat overheerst, vormt uiteindelijk jouw persoonlijke natuur. Deze krijg je mee tijdens je geboorte en blijft onveranderd. Door invloeden van buitenaf kan dit evenwicht verstoord raken, waardoor er een disbalans kan ontstaan en uiteindelijk ziekte.

 

Panchakarma

Panchakarma: zo wordt in ayurveda een bijzonder intensieve en tegelijk uiterst zachte inwendige zuiveringskuur genoemd.

Panchakarma is Sanskriet en betekent 'vijf handelingen'. Er zijn 5 verschillende behandelvormen om het lichaam te reinigen en te verjongen.

 

De vijf hoofdbehandelingen zijn:

 1. Vamana: reinigen van longen en luchtwegen

 2. Virechena: reinigen van lever en darmen

 3. Basti: reinigen van darmen

 4. Nasya: reinigen van sinussen

 5. Raktamokshana: reinigen van bloed

 

Panchakarma heeft verschillende fases:

 1. voorbereiding

 2. hoofdbehandeling

 3. nabehandeling

 

De voorbereiding is nodig om het lichaam voor te bereiden op het reinigen, zodat het beste resultaat behaald kan worden. Afvalstoffen worden losgemaakt uit het lichaam. Er worden hiervoor speciale kruiden en een dieet voorgeschreven.

Tijdens deze fase vinden er oliemassages plaats en stoombehandelingen.

Verschillende oliebehandelingen kunnen plaatsvinden zoals:

 • Abhyanga: lichaamsmassage

 • Shirodhara: continue oliestroom op het voorhoofd

 • Gati basti : lokaal aanbrengen van warme olie bij rugklachten

 • Karnapurna: oliebehandeling bij oorklachten

 • Shirobasti: warme olie op het hoofd aanbrengen

 • Janu basti: lokaal aanbrengen van warme olie bij knieklachten

 • Greeva basti: lokaal aanbrengen van warme olie bij nekklachten

 • Pizichil: continue stroom van warme olie over het lichaam

 • Patra potli: oliemassage met kruidenstempels gevuld met bladeren

 

De voorbereiding is nodig om de afvalstoffen los te maken uit het lichaam. De afvalstoffen worden naar het maagdarmkanaal gebracht, waardoor ze tijdens de hoofdbehandeling uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Het is belangrijk dat de voorbereiding goed verloopt voor het beste resultaat.

 

De hoofdbehandeling bestaat uit het elimineren van de afvalstoffen uit je lichaam door virechena of vamana. Virechena is een proces waarbij je afvalstoffen ontdoet via je darmen. Je gaat dan op een dag veel keer naar de wc. Vamana is het ondoen van afvalstoffen via braken. Voorafgaand en tijdens de hoofdbehandeling krijg je een speciaal dieet voorgeschreven die het proces ondersteunen. 

 

De nabehandeling bestaat uit het opbouwen van een goed werkend spijsverteringsvuur (agni), het voorschrijven van verjongende kruiden en vergroten van zelfinzicht voor preventie.

 

Panchakarma-behandelingen worden voor een aaneengesloten periode aangeboden, bijvoorbeeld 10, 15 of 30 dagen, voor het beste resultaat.

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus