Spiritualiteit en geestelijk welzijn

09-02-2015

May all be happy
May all be without disease
May all have well-being
May none have misery of any sort

 

Een oud ayuvedisch gedicht waar ik elke ochtend mee start voor ik aan het werk ga.

 

Gezondheid wordt in de ayurveda gezien als het niet alleen het afwezig zijn van ziekte. Het gaat om een balans op zowel lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied. Bij het lichamelijke en emotionele aspect kunnen we ons nog wel een voorstelling maken, maar wat voor betekenis kan spiritualiteit hebben op een goede gezondheid en hoe kun je dit vorm geven in je eigen leven?

 

Ayurveda heeft een universeel karakter, omdat het om natuurwetten gaat. Welk geloof je ook aanhangt, het maakt niet uit, waar je ook bent, wat je ook gelooft overal gelden deze natuurwetten.

 

Voor mij zelf is dit ook een hele zoektocht geweest en blijf ik hier nog steeds mee bezig. Van huis uit heb ik een christelijke opvoeding gehad, maar ik kwam erachter dat deze vorm voor mij niet voldoende voedend was. Ik ben naar een aantal klooster weekenden geweest van Franciscus van Assisi en daarin raakte mij het thema verbondenheid. Er zijn voor elkaar en naastenliefde, je hoeft het niet alleen te doen. In mijn studententijd heb ik kennis gemaakt met diverse godsdiensten en wat mij aanspreekt is het op zoek zijn naar je eigen innerlijke kracht, goddelijke energie of hoe je dit ook kunt noemen. Ayurveda, yoga, meditatie helpen mij hierbij om steeds een stap verder te komen in het proces van groei.

 

Waar ik geïnspireerd door ben geraakt is het boek van Anselm Grun innerlijke kracht. Hierin beschrijft hij erg mooi hoe iedereen kan putten uit een bron, een waterbron die blijft stromen en elke keer ververst wordt met helder vers water. Water geeft leven en vernieuwt het leven. Een bron die nooit opdroogt, omdat het oneindig is. Een mooie metafoor die ik vaak gebruik. Veel mensen verlangen naar een innerlijke bron van kracht waar zij uit kunnen putten. Dit wordt ook wel Goddelijke energie genoemd. Door gebeurtenissen, gedachten en gedrag kun je veraf van deze bron komen te staan. Hij praat in zijn boek over energie en troebele bronnen.

 

Tijdens gesprekken die ik met mensen heb bespreek ik uit welke bronnen zij putten. Als je teveel put uit een bron die niet goed voor je is raakt het op en stroomt niet meer. Dit geeft veel klachten. Door hier samen naar te kijken kun je ontdekken welke energie bronnen je zelf kunt aanboren om verder te kunnen, zodat je meer in contact kunt komen met je innerlijke kracht. Vertrouwen op eigen energiebronnen en en wat er voor nodig is om dit stromend te houden, daar gaat het om.

 

Ik wil je graag uitnodigen om eens bij jezelf na te gaan waar jij energie van krijgt. Neem je voldoende tijd hiervoor?

 

Troebele bronnen zijn soms veel moeilijker om te ontdekken. Angst, perfectionisme, jezelf willen bewijzen, jezelf onder druk zetten, controledrang, gebrek aan zelfvertrouwen, concurrentie en zo zijn er nog meer te noemen die uiteindelijk voor klachten kunnen zorgen als dit een te grote rol gaat spelen. Kijk eens bij jezelf hoe dit voor jou is?

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus