Op vakantie

03-07-2015

Ontspannen op vakantie

 

Het schiet nu echt op! De schoolvakanties zijn bijna begonnen en de meeste hebben hun vakantie gepland in deze tijd. Of je nu lekker thuis blijft of op pad gaat, het allerbelangrijkste is dat je merkt dat je uitrust van deze vrije tijd. Hoe doe je dat nu eigenlijk? Omdat je los bent van je werkzaamheden en voor een groot deel zelf kan bepalen wat je gaat doen valt er al een hoop stress weg. Heerlijk op je eigen tijd en ritme de dag starten. Voor de een kan dit betekenen dat zij vroeg opstaan, wat oefeningen doen, terwijl de ander uitslaapt en ergens eind van de ochtend zijn bed uit komt.

 

Hoe komt het nou dat de ene persoon zo verschilt van de ander? Vanuit de ayurveda is dit goed te verklaren! Ieder mens is uniek en wordt geboren met een bepaalde dominantie qua natuur. Vata (lucht), pitta (vuur) en kapha (aarde) zijn de elementen die we allemaal in ons hebben, maar welke dominant is bepaald jouw persoonlijke eigenschappen/gevoeligheden. Als je weet welke type bij jou overheerst dan kun je daar ook naar leven. Maar wat zegt het nou eigenlijk als je weet dat je veel lucht, vuur of aarde in je hebt?

Het is soms best ingewikkeld om dit te vertalen naar je dagelijks leven.

Vakantie is bij uitstek een goede tijd om uit te rusten en je weer op te laden voor het nieuwe jaar. Maar ook hier geldt dat wat voor de een ontspanning geeft, juist voor een ander spanning kan geven.

 

Merk je dat je in het dagelijks leven onregelmatig leeft, vaak maaltijden overslaat en regelmatig ook afspraken vergeet? Het kan zijn dat je slecht slaapt, kouwelijk bent en last hebt van obstipatie. Dit zijn allemaal signalen die bij vata horen. Nu je vakantie hebt kun je proberen weer meer in balans te komen door veel rust en regelmaat in te bouwen. Lekker wandelen is heerlijk, maar vraag niet teveel van je zelf. Warmte zal je goed doen. Laat je eens lekker masseren en sla geen maaltijden over en neem geen ijsblokjes in je drinken.

 

Wanneer pitta overheerst dan overheerst het vuur element wat er voor zorgt dat je een innerlijke drive bezit die je ver kan brengen, maar die ook veel van je kan vragen. Zeker mensen met een drukke verantwoordelijke baan hebben vaak moeite om in de vakantie te ontspannen. De eerste week van de vakantie staat vaak in het teken van ontstressen. Waarbij irritatie, hoofdpijn en je draai niet kunnen vinden heel kenmerkend zijn. Wat kun je hier nu aan doen? Het belangrijkste is dat je jezelf niet onder druk zet. Lekker bewegen is prima, maar stel niet te hoge eisen aan jezelf. Doelloos wandelen of fietsen werkt ontspannend. Probeer je werk thuis te laten en zoek verkoeling, bv door te gaan zwemmen. Eet niet te scherp en wees gematigd met het drinken van alcohol. Probeer niet te serieus te zijn, maar ga lol maken met diegene waarmee je bent. Dit werkt het beste om goed te kunnen ontspannen!

 

Voelt jou lichaam zwaar en kom je tot niks? Alles kost teveel moeite en het liefst zit je op de bank en neem jezelf voor om niet te snoepen, maar toch gebeurd het te vaak dat je je laat gaan en het hierdoor niet lukt om af te vallen. Om deze spiraal te doorbreken is het nodig dat je in beweging gaat komen. Wandelingen maken, waarbij je net wat meer van jezelf vraagt dan nodig is. Lekker zweten is heel goed! Eet alleen wanneer je echt trek hebt. Je kunt best een maaltijd overslaan en bv 's morgens beginnen met vers fruit. Warmte is goed voor je en neem geen ijskoude dranken. Probeer je patronen te doorbreken!

 

De kunst is te snappen hoe jezelf in elkaar zit en weet welk ritme het beste bij je past.

 

Waar ik het vaak over praat in de praktijk is of je bewust bent hoe je je zintuigen gebruikt. Wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt hebben allemaal direct invloed op je stemming. Je stemming kun je positief beïnvloeden door bewust te zijn hoe je hier mee omgaat. De meeste mensen snappen dat wanneer je mooie landschappen ziet, een goed gesprek voert, heerlijke bloemengeuren ruikt en lekker eet, dit een positieve stemming geeft. De tastzin, het voelen is in onze maatschappij wat ondergeschikt geraakt. Het aanraken van elkaar. In de vakantie is hier ook weer wat meer tijd en ruimte voor. Hand in hand lopen, elkaar eens lekker omhelzen, knuffelen en stoeien met je kinderen, je laten masseren zijn hier allemaal voorbeelden van. Het geeft een goed gevoel.

 

 

Ik wens jullie allemaal een hele goede zomer!

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus