Ojas, je immuniteit

03-02-2016

Een stralende huid, glanzende ogen en boordevol energie. Dit wordt allemaal veroorzaakt door ojas!

 

Ojas staat voor energie en geeft kracht aan lichaam en geest. Ojas betekent blinken en schijnen. De functie van ojas is het behouden van je immuniteit. Immuniteit geeft aan hoe weerbaar je bent tegen ziektes. Ojas zorgt voor een heldere uitstraling, glans aan je ogen en je lichaam. Ojas is aanwezig in ons gehele lichaam en is het resultaat van een het optimaal verteren van onze voeding door de zeven weefsels.

 

Je lichaam is opgebouwd uit 7 weefsels: plasma, bloed, spieren, vet, botten, beenmerg en zaadcellen. Wanneer de vertering goed verloopt en de weefsels goed gevoed worden dan is het uiteindelijke resultaat een goede immuniteit, ojas!

 

Je kunt zelf een hoop doen om je immuniteit te vergroten, maar het hangt ook nog van andere factoren af.

 

Hoe je immuniteit is opgebouwd hangt van drie factoren af.

Erfelijkheid: Waar je mee geboren wordt.

Tijd: Het hangt af van je leeftijd en seizoenen ed.

Planning: Wat jezelf doet om je immuniteit op te bouwen. Bijvoorbeeld voeding, leefstijl, meditatie, counseling ed.

 

Welke factoren spelen mee bij vermindering Ojas

Voeding en leefstijl, gewoonten die niet bij je natuur passen.

Negatieve emoties

Extreem vermageren

Ouder worden

Overmatig sex

Drugs, alcohol en sigaretten

Stress

 

Hoe merk je dat ojas laag is?

Bleekheid, vermageren, ruwheid, verlies van enthousiasme, piekeren, angst, vatbaar zijn voor verkoudheden, griep ed, niet meer kunnen genieten.

 

Wat kun je zelf doen om ojas te vergroten?

Het gaat er vooral om wat voor keuzes jij zelf maakt om je immuniteit op te bouwen. Wat eet jij zoal in de week? Past jouw leefstijl wel bij jou als persoon? Hoeveel tijd neem jij in een week om bezig te zijn met yoga en meditatie? Welke stemming overheerst erbij jou? Dit zijn allemaal vragen die belangrijk zijn om voor jezelf inzichtelijk te maken wat jij doet om je immuniteit te versterken.

Qua voeding is het belangrijk dat je eten zo vers mogelijk is. Vermijdt het gebruik van magnetron eten, fastfood en kant en klaar maaltijden. De zoete smaak helpt bij het opbouwen van ojas zoals dadels, melk, ghee, amandelen advocado. Veel mensen geven aan dat zij gezond eten, omdat zij bv biologisch eten, weinig snoepen en weinig vet eten. Hier draait het niet alleen om. Het gaat erom dat je datgene eet wat bij je constitutie past en bij je verteringscapaciteit. Alleen dan kan er een optimale vertering plaatsvinden waardoor je lichaam in staat is de juiste voedingsstoffen op te nemen, waardoor uiteindelijk je immuniteit versterkt wordt.

negatieve emoties onder ogen zien en dit voor jezelf uit te werken, zodat dit geen invloed heeft op ojas.

 

Uiteidelijk kunnen we dus concluderen dat je zelf een hoop kunt doen om je immuniteit te vergroten!

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus