Lente bij uitstek een tijd om te reinigen

07-03-2015

Lente is bij uitstek een tijd om te reinigen

Veel mensen weten wel dat het reinigen van je lichaam af en toe goed is om je fitter te voelen. Het reinigen van je lichaam is een goede methode om te voorkomen dat er lichamelijke/emotionele problemen kunnen ontstaan. Maar wat voor de een goed is kan juist averechts werken voor de ander. Hieronder wil ik graag informatie geven over hoe afvalstoffen ontstaan.

 

Ama is een Ayurvedisch woord dat alle gifstoffen in het lichaam weergeeft.  Ama in het lichaam is veelal het gevolg van onvoldoende verteerd voedsel in het maagdarmkanaal. Afvalstoffen hebben dezelfde kwaliteit als kapha en zijn zwaar, plakkerig en slijmerig. Door een niet goed werkende  spijsvertering ontstaan onverteerde voedselresten die zich in de darmen ophopen. Deze afvalstoffen verspreiden zich van daaruit door de bloedbaan over het lichaam. Veel afvalstoffen hebben een sterk remmende werking op allerlei lichaamsfuncties. Afvalstoffen slaan zich op over het hele lichaam, vermindert onze weerstand en maakt ons ziek.

 

Afvalstoffen (ama) kun je herkennen door bv naar je tong te kijken. Ik nodig je uit om eens voor de spiegel te gaan staan en je tong eens naar jezelf uit te steken. Wat zie je? Als er een witte laag op je tong zit dan is dit een aanwijzing voor afvalstoffen in je lichaam. De plek waar zich de witte laag bevindt zegt iets over de plek in je lichaam waar het aanwezig is. Vermoeidheid, stijve spieren en gewrichten, slechte adem, slechte concentratie, weinig eetlust en onregelmatige stoelgang zijn ook tekenen dat er afvalstoffen aanwezig zijn. 

 

Je kunt nog zo gezond eten, maar wanneer je spijsvertering niet goed werkt dan wordt het een gifstof die uiteindelijk te ziekte kan leiden. 

 

Het allerbelangrijkste is dat je spijsvertering weer goed gaat functioneren. Want wanneer ons vuur goed brandt zullen er geen toxines opstapelen in ons lichaam, onze geest en zintuigen zullen helder zijn en we zullen de energie hebben om positief te leven. Het is dus van belang om je vuur effectief en continu te laten branden. Wanneer je teveel op het vuur gooit gaat het uit, maar ook wanneer je te weinig aanbiedt zal het vuur doven. 

 

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te reinigen van afvalstoffen.

 

Het begint altijd met het verbeteren van je spijsvertering. Om je lichaam te reinigen worden voornamelijk bittere en scherpe kruiden gebruikt zoals: zwarte peper, gember, kruidnagel, kaneel en cayennepeper.

 

Een voedingsplan afgestemd op je constitutie en de kracht van de spijsvertering hoort hier ook bij.

 

Ayurveda biedt verschillende mogelijkheden aan om het lichaam te reinigen wanneer alleen voeding niet voldoende werkt om de afvalstoffen uit je lichaam te krijgen.

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus