Huidproblemen

21-08-2015

Voor de meeste zit de vakantie er alweer op. Ik heb een heerlijke vakantie gehad met veel zon en warmte. Ik vind het heerlijk, alleen merk ik dat mijn huid veel te voortduren heeft. Ondanks goede bescherming merk ik toch dat mij huid droger wordt en het om meer verzorging vraagt. Ineens ben ik mij meer bewust van mijn huid. Helaas zijn er ook mensen waarbij de huid voortdurend om aandacht vraagt. In Nederland hebben 2,5% van de mensen last van exceem. Daarnaast staat deze aandoening op de vierde plaatst in de top 10 van chronische aandoeningen. Bij kinderen is het naast astma zelfs de belangrijkste chronische aandoening. (bron: huidfonds). Ayuveda heeft goede mogelijkheden om huidproblemen te behandelen.

 

Er zijn veel verschillende huidproblemen die voor klachten kunnen zorgen. Exceem, acne of psoriasis zijn bekende vormen van huidproblemen, maar er zijn er nog veel meer. Er zijn veel verschillende oorzaken te noemen waardoor huidproblemen kunnen ontstaan. Een belangrijke reden kan zijn dat het bloed verontreinigd is. Door het niet optimaal werken van je spijsvertering blijven er afvalstoffen achter in je lichaam. Ook is er vaak sprake van een teveel aan warmte (pitta) in je lichaam en kan de oorzaak zitten in verkeerde voedingscombinaties. Er kan sprake zijn van te veel droogte, een teveel aan warmte of vocht. Dit alles heeft te maken met de drie types vata, pitta en kapha die betrokken zijn bij huidproblemen. Huidproblemen worden altijd ingedeeld in deze categorieën.

 

Vata type huidaandoeningen worden gekenmerkt door een droge of schilferige huid, jeuk. Blootstelling aan wind en droogte zorgt voor verergering van de huidaandoening.

 

Pitta type huidaandoeningen worden gekenmerkt door roodheid, zwelling, koorts, infectie en huidirritatie. Blootstelling aan hitte en zonlicht zorgt voor verergering van de huidaandoening.

 

Kapha type huidaandoeningen worden gekenmerkt vochtige huid, oedeem en jeuk. Blootstelling aan een vochtige en koude omgeving zorgt voor verergering van de huidaandoening.

 

Naast bovenstaande is er ook sprake van onderliggende weefsels die aangetast zijn. Wanneer je spijsvertering goed werkt en er sprake is van balans ontstaan er geen klachten. Dit kan alleen gebeuren wanneer er een teveel aan droogte, warmte of vocht in je lichaam aanwezig is in combinatie met een niet optimaal werkende spijsvertering. Hierdoor raken weefsels uiteindelijk verzwakt, waardoor afvalstoffen die aanwezig zijn in je lichaam zich uiteindelijk kunnen manifesteren via de huid.

Hoe ziet de behandeling van huidproblemen eruit?

 

Allereerst wordt er aan de hand van een intake gekeken om welke type huidprobleem het gaat. Daarnaast worden mogelijk andere klachten ook besproken.

 

Je voedingsgewoonten worden in kaart gebracht. Bij huidproblemen komen er in de voeding vaak verkeerde combinaties voor zoals bijvoorbeeld het nemen van vis en melk in 1 gerecht. Er wordt een voedingsplan opgesteld. Bv bittere groenten zijn heel goed wanneer je huidproblemen hebt.

 

Huidproblemen kunnen ook ontstaan door teveel aan stress of leefgewoontes die niet bij je passen. Door in kaart te brengen hoe de balans in je leven is krijgen we zicht of spanning mede een oorzaak kan zijn van de klachten. Ook wordt er rekening gehouden met de levensfase waarin je je bevindt. Hormonen kunnen ook van invloed zijn.

 

Bij chronische huidaandoeningen zoals psoriasis wordt een diepe reiniging geadviseerd om afvalstoffen uit je lichaam te halen. Deze procedure heet virechena. Je hebt een voorbehandeling, de dag van de reiniging en nabehandeling.

 

Eventuele extra ondersteunende kruiden kunnen worden geadviseerd.

 

Ayurveda kan je helpen om van je huidproblemen af te komen!

 

Enkele algemene tips:

* Vermijdt te scherp gekruid eten, citrusvruchten en zuivel.

* Drink warm water gedurende de dag.

* Bij huid uitslag kun je koriandersap drinken. Was verse       korianderblaadjes, hak ze fijn, doe ze in een blender. Voeg 1/3 kop water toe en mix het fijn. Drink de sap en breng de pulp op de huid aan.

* Je kunt een pasta maken van 1 deel kurkuma en 2 delen  sandelhoutpoeder. Meng ongeveer 1 theelepel in deze verhouding, voeg geitenmelk toe om een pasta te maken en breng dit op de aangedane huid aan. Je huid kan wel een paar dagen geel blijven, maar dit trekt weer weg. Deze pasta is genezend voor de huid.

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus