Belang van goede voeding

05-11-2015

In de gedachtengoed van de ayurveda wordt gesteld dat zonder medicijnen een ziekte kan verdwijnen als je je strikt aan het juiste dieet en leefstijl houdt. Als je daar in tegen een hele reeks aan medicijnen slikt, maar geen rekening houdt met het dieet, dan zal de ziekte niet verdwijnen.

Dit is een gedachte die bij mensen een reactie op roept. Veel mensen die ik hier over spreek zijn het er in eerste instantie niet mee eens. Om zoveel waarde te hechten aan voeding en dieet vraagt om verandering in je denken. Het is in ieder geval de moeite waard om eens te onderzoeken waarom dit zo gesteld is. Ayurveda ziet voedsel als de belangrijkste factor voor een goede gezondheid en gebruikt voedsel om te genezen en om te voeden.

Ik vind het zo ontzettend mooi om te zien dat je gezondheid zoveel verbeterd kan worden met het nemen van de juiste (keuken)kruiden. Het gaat vaak helemaal niet om ingewikkelde recepten of kruiden die nergens te vinden zijn. In de supermarkt kun je kruiden kopen die je kunnen helpen je beter te voelen. Heel toegankelijk en makkelijk te verkrijgen.

In de praktijk begin ik vaak met kleine aanpassingen in het bestaande dieet, zodat het overzichtelijk is en niet teveel gedoe geeft in je dagelijkse routine. Door het effect van deze aanpassingen raak je gemotiveerd en kun je langzaam verder gaan met het invoeren van een voedingspatroon wat bij jou past. Ayurveda adviseert nooit 1 vast dieet. Altijd wordt er gekeken naar jouw specifieke omstandigheden en wordt er een plan op maat gemaakt.

Een dieet heeft vaak een wat negatieve bijklank. Iets wat je even vol moet houden. In de ayurveda wordt er dan ook meer gesproken over een voedingpatroon wat past bij jou als persoon. Hierin hoor je al een groot verschil en het allerbelangrijkste is dat je het ook voelt. Wanneer er echt sprake is van bepaalde klachten of ziekten zal het voedingspatroon ook strikter zijn in wat je beter wel en niet kunt nemen. Het allerbelangrijkste is dat je inzicht krijgt in het waarom.

Medicijnen en supplementen zijn binnen de ayurveda van ondergeschikt belang. Het gaat er om doormiddel van de juiste voeding en leefstijl het beste te halen uit je persoonlijke kwaliteiten, waardoor je kan groeien als mens in zowel lichamelijk, geestelijk en spiritueel opzicht.

De lezingen, workshops en trainingen die bij Layur gegeven worden hebben allemaal als doel om je kennis te vergroten, waardoor je steeds meer zelf kunt doen om gezond te blijven.

De eerste workshop is nu gepland op 24 november kookworkshop ayurvedisch koken in theorie en praktijk.

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus