Ayurvedische behandeling van COPD

28-03-2017

In deze blog zal ik beschrijven hoe de ayurvedische behandeling van COPD eruit ziet.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Hoewel astma een aantal gelijke overeenkomsten heeft valt dit niet onder COPD.  COPD gaat vaak met benauwdheid gepaard, maar ook het hoesten en slijmvorming komen veelvuldig voor.  COPD is een chronische ziekte met een progressief verloop en treedt blijvende longschade op. 

COPD wordt in de reguliere zorg gezien als chronisch en onomkeerbaar. De ayurvedische behandeling kan hierbij veel verlichting bieden. De kracht van de ayurveda is dat zij zich niet alleen om het aangedane weefsel richt, maar naar het hele systeem kijkt. Er wordt gekeken naar de balans in de dosha's, kwaliteit van dhatu's en naar de mate van afvalstoffen in je lichaam. Wanneer er sprake is van ziekte wordt allereerst de afvalstoffen uit het lichaam gehaald en de kracht van de spijsvertering hersteld. De betrokken doshas worden gebalanceerd. In het geval van COPD zijn kapha en vata dosha altijd betrokken. Ayurveda gaat uit van een zelfherstellend vermogen. Als ayurveda behandelaar creëer je de juiste omstandigheden, zodat het lichaam kan herstellen. Dit kan door pancha karma, dieet en ondersteunende kruiden.

Pancha karma
De vijfvoudige reinigingstechniek die helpt het lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Welke reinigingsbehandeling wordt aangeraden hangt af van de klachten en de mate van energie wat iemand heeft ten tijde van de pancha karma.

Dieet
Voeding heeft een belangrijke plaats binnen het genezingsproces. Alleereerst zal het dieet er op gericht zijn om afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Dit doe je door een milde reiniging met kichardi en mungdahlsoep. Daarnaast zal er vooral de nadruk komen te liggen op warme en lichte voeding. Koude voeding, zuivel en de zoete smaak zullen zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

Kruiden
Kruiden nemen een belangrijke plaats in binnen de ayuveda. kruiden worden niet alleen gebruikt om symptomen te verlichten, maar helpen ook mee het zelfherstellend vermogen te activeren. Afhankelijk van de klachten worden er passende kruiden geadviseerd. 

Pranyama
Dagelijkse ademhalingsoefeningen kan verlichting bieden bij veel copd klachten en kan de longen versterken. Welke ademhalingsoefeningen meegegeven worden is afhankelijk van de klachten en de capaciteit van de longen. Emoties en gedachten beïnvloeden ook de ademhaling. Daarom is het ook belangrijk om tijdens de behandeling te kijken welke emoties er zijn die aandacht nodig hebben.

Leefstijl
Rust is erg belangrijk tijdens het herstel. Grote lichamelijke inspanning moet vermeden worden. Dagelijks wandelen in de buitenlucht is heel goed voor extra energie (prana). Uiteraard moet er gestopt worden met roken. 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus