Ayurveda en verkoudheid

10-05-2017

De lente is aangebroken en het is weer tijd voor het heerlijke warme weer. Op dit moment is het erg onvoorspelbaar qua weer. De ene dag koud, veel wind en bijna tot het vriespunt, terwijl de volgende dag het bijna 20 graden is. Om dit allemaal goed op te vangen wordt er veel van je lichaam gevraagd. Het resultaat is dat veel mensen verkouden zijn. De symptomen zijn bij iedereen wel zo'n beetje bekend. Een loopneus, hoesten, hoofdpijn en soms koorts.

Verkoudheid wordt vanuit de ayurveda als een kapha-vata verstoring gezien. Een loopneus, verstopte sinussen komen door de vochtige en koele kapha eigenschappen en gebrek aan eetlust en pijn en verminderde weerstand komen door een teveel aan vata eigenschappen.

Vanuit de ayurveda kijk je per persoon waar de disbalans zit en wat voor adviezen daar het beste bij passen. Er zijn echter wel wat algemene tips te geven die helpend zijn wanneer je verkouden bent.

Wat nu te doen wanneer je hier last van hebt?

Een goede gezondheid begint altijd met een goed werkende spijsvertering. Dus dit is een eerste stap voor verbetering. Hoe werkt dit op het moment bij jou? Ga je elke dag goed naar het toilet voor ontlasting? Vaak is je eetlust afgenomen wanneer je verkouden bent. Luister goed naar je lichaam. Wanneer er geen trek gevoel is dan hoef je niet te eten. Start de dag met warm water en pas wanneer je lichaam aangeeft dat het tijd is om te eten kun je wat nemen. Omdat vata en kapha beide koud zijn van nature is het van belang dat je alles wat je eet en drinkt verwarmt. Koude producten laten de klachten alleen maar toenemen.

Om je weerstand weer op peil te krijgen is naast een goed werkende spijsvertering rust ook belangrijk. Wanneer het weer het toe laat probeer dan naar buiten te gaan. Vroeg naar bed gaan en jezelf lekker warm houden.

Doe 2 maal per dag de savasana yoga houding. Zie mijn facebook pagina voor deze oefening. Dit helpt mee om je lichaam diep te ontspannen.

Drink gedurende de dag regelmatig een kop heet water. Hiermee help je gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Het is ook bekend dat wanneer je veel slijmvorming hebt dit versterkt kan worden door het eten van zuivel producten. Dit kun je dan beter vermijden wanneer je verkouden bent.

Wanneer je vaak moet niezen dan helpt het om s' morgens en 's avonds 3 druppels vloeibare ghee (warm) in beide neusgaten te doen. Hiermee smeer je de doorgangen in je neus en verlicht je de irritatie.

Gember is het kruid wat het beste tegen verkoudheid werkt.
Je kunt thee zetten van
1 deel gember
1 deel kaneel
en 2 delen citroen

Laat 1 theelepel van dit mengel 10 minuten in een kop kokend water trekken. Zeef de thee en voeg er wat honing bij als je de thee wat zoeter wilt maken. Als je deze thee 3 maal per dag drinkt dan zul je van je verkoudheid afkomen.

Nog enkele andere kruiden wil ik hier noemen. Deze kruiden kun je verwerken in je maaltijden.

Kardamon is een kruid afkomstig van de gember familie. Het kruid verhoogt pitta en kalmeert kapha en vata. Het heeft een frisse smaak en wordt in de ayurveda ingezet om de spijsvertering te vergroten. Het wekt je eetlust op en werkt goed tegen maagklachten. Het wordt in India ook wel de koningin van de specerijen genoemd. Kardamon bevat ijzer, waardoor het ook in een ijzerrijk dieet thuishoort. Kardamon werkt ook goed tegen een slechte adem.

Komijn heeft zijn oorsprong ook in Azië en heeft een nootachtige smaak met een sterke aroma. Komijn wordt veel gebruikt in rijst, groente en linzen gerecht. Het heeft een verwarmend effect op het lichaam en is dus goed voor vata klachten in het spijsverteringskanaal. Komijn houdt alle doshas in evenwicht. De lichte bittere smaak zorgt ervoor dat het ook goed is voor pitta en kapha. Het ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede opname van voeding in de darmen. Je kunt dit kruid niet langer dan een jaar bewaren, omdat het dan zijn kracht verliest.

Zwarte peper wakkert de eetlust aan en gaat gasvorming tegen. Dit kruid is scherp en verwarmend. 

Zwarte peper is goed voor kapha en vata.

Kruidnagel is zeer aromatisch en heeft een fijne exotische smaak. Het heeft verwarmende kwaliteiten. Het helpt vata en kapha te verlichten door een mespuntje kruidnagelpoeder in gemberthee te doen. Kruidnagel verbrandt afvalstoffen en stimuleert de spijsvertering. Het is goed tegen winderigheid, een zere keel, hoest, kou en verstoorde spijsvertering.

Blijven de klachten langer bestaan dan kun je een afspraak maken. Er zijn verschillende kruidensupplementen die zeer helpend zijn bij deze klachten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus