Allergie en Hooikoorts

30-04-2015

Behandeling van allergie en hooikoorts

Allergie en Hooikoorts

 

Allergie en hooikoorts is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Je kunt allergisch zijn voor allerlei stoffen die voorkomen in de natuur: graspollen, stuifmeelkorrels, huisstofmijt, voeding en nog veel meer. Jeuk, tranende ogen, darmklachten, een loopneus zijn een aantal klachten die kunnen ontstaan. Een allergie kan je op elke leeftijd ontwikkelen, vaak al in de vroege jeugd, maar zeker ook tijdens de volwassenheid. Ayurvedische therapieën worden van oudsher zeer effectief ingezet bij de behandeling van hooikoorts en allergie. In Ayurveda wordt ziekte in een holistisch perspectief gezien, waarin zowel lichaam, geest als ook de menselijke emoties een rol spelen. Daarbij ligt de nadruk op de individuele aanpak. In dit artikel zal ik ingaan op de behandeling van allergie en hooikoorts.

 

Volgens Ayurveda laat élke aandoening (dus ook een allergie) een unieke persoonlijke gezondheidstoestand zien, met verschillende individuele symptomen en onderliggende onevenwichtigheden. Tijdens een consult zal gekeken worden hoe je gezondheid er op dit moment voor staat en wat er voor nodig is om weer te herstellen.

 

Een Ayurvedische allergiebehandeling zal de nadruk leggen op de volgende vier stappen:

* herstel van het immuunsysteem, Ojas

* het stimuleren van het spijsverteringsvuur Agni;

* aanpassing van het dieet.

* ontgifting

Wat is Ojas?

 

Ojas betekent blinken, glanzen en wordt gezien als vitale energie, energie, sterkte en kracht. Ojas geeft kracht en voeding aan je lichaam. Ojas is het eind resultaat van voeding die door de weefsels worden getransformeerd. De hoofdzetel van ojas is in het hart. De belangrijkste functie van ojas is het behouden van je immuniteit. Alle activiteiten van cellen, weefsels en organen hangen af van de kwaliteit van ojas. Ojas staat voor de energie en kracht van het lichaam en geest. Het staat voor een heldere uitstraling. De gezondheid van ojas hangt af van een goede spijsvertering. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de spijsvertering, omdat je spijsvertering en je immuniteit dus nauw verbonden zijn met elkaar.

 

Agni= spijsverteringsvuur

Agni is de veteringskracht. Agni is niet alleen verantwoordelijk voor het verteringsproces, maar ook voor het levensvuur.   Ayurveda stelt dat alle ziekte afhankelijk zijn van het vuur. Agni is vuur in de meest brede zin van het woord. Het is het vuur in ons omringende natuur. Alle omzetprocessen vallen onder agni. Alle indrukken van buitenaf zoals, geluiden, beelden, voedsel, informatie kunnen transformeren, zodat het opgenomen kan worden. Hoe dit proces gaat is afhankelijk van hoe krachtig je agni functioneert. Wanneer agni goed brand zijn we in staat om ons weefsels goed te voeden en afvalstoffen te elimineren en de subtiele levensenergie ojas te produceren. Wanneer agni niet goed functioneert dan zal de vertering onvolledig zijn en er afvalstoffen in het lichaam achter blijven. Stress, onjuiste voeding, negatieve emoties zijn vaak de oorzaak van een zwakke agni. Als agni sterk brandt dan zijn allergische reacties bijna onmogelijk.

 

Ama= toxines

Ama is het resultaat van onverteerde voeding. Het is afvalmateriaal wat niet thuishoort in het lichaam. Het wordt gezien als toxines die je gezondheid negatief beïnvloeden. Ama ontstaat door een verlaging van agni het spijsverterinsvuur. Je kunt ama bij jezelf herkennen door naar je tong te kijken. Wanneer er een witte laag aanwezig is wijst dit op ama. Ook pijnlijke stijve spieren, gewrichten, een slechte adem, of vermoeidheid, sterk reukende urine, verlies van eetlust, zwaarte in je lichaam wijzen op ama in je lichaam. Een van de belangrijkste oorzaken van ama is dat je lichaam niet in staat is voeding goed te verteren. Ook emoties die niet goed verteerd kunnen worden kan de oorzaak zijn van ama. Ama verstopt de lichaamsweefels en tast uiteindelijk de immuniteit aan. Hierdoor raakt je lichaam verzwakt en is niet meer goed in staat om goed om te gaan met veranderingen van buitenaf, zoals bv seizoensveranderingen. Je lichaam geeft een reactie op allergenen van buitenaf zoals, pollen, voedingsmiddelen, stuifmeel ed. Welke klachten je krijgt hangt af van de specifieke dosha die uit balans is geraakt. Dit verklaart ook waardoor er zoveel verschillende klachten kunnen ontstaan. Allergieën kunnen geclassificeerd worden in vata- pitta- kapha type allergie. De allergisch reactie hangt af van waar de gifstoffen zich bevinden in het lichaam en welke dosha vata-pitta of kapha overheerst.

 

Ontgiften

Panchakarma is de vijfvoudige reiniging die binnen de ayurveda wordt gebruikt. Het doel van de pancha karma is het lichaam weer volledig te reinigen, zodat de immuniteit weer opgebouwd kan worden.

 

Het dieet

Klachten kunnen een vata, pitta of kapha probleem zijn. Het allerbelangrijkste is om ama te verminderen en het spijsveteringvuur goed te laten branden. Hieronder volgen een aantal tips:

* Eet alleen wanneer je trek hebt. 

* Drink gedurende de dag warm water. Dit helpt om afvalstoffen af te voeren. Gebruik geen koude dranken.

* Vermijdt zuivelproducten.

* Eet niet te zwaar en geen kliekjes, gefrituurde voeding en magnetron voeding.

* Probeer elke dag vers te eten.

* De smaak bitter helpt om afvalstoffen af te voeren. Eet regelmatig groene bladgroente.

* Eet regelmatig zure vruchten zoals grapefruit, citroen en sinaasappel.

* Vervang tarwe regelmatig door andere granen zoals spelt.

* Beperk het eten van vlees.

* advocado, dadels, rozijnen, appels, citrusvruchten, frambozen, ghee, honing aardbeien, amandelen helpen om je immuniteit te vergroten.

* Probeer zoveel mogelijk ontgiftende kruiden toe te voegen aan je maaltijd. Kurkuma heeft anti allergie kwaliteiten en helpt het immuumsysteem weer op te bouwen. Komijn helpt om ama tegen te gaan.

Gember verhoogt het spijsverteringsvuur en helpt mee ama te verminderen.

Zwarte peper helpt om lichaamskanalen te openen en helpt bij opname van voedingsmiddelen.

 

Ayurvedische behandelingen helpen om de oorzaak van de klachten aan te pakken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren? Graag:

comments powered by Disqus