• darkblurbg

 

 

Overgangsklachten hebben te maken met de hormoonspiegel die verandert in je lichaam wanneer je de leeftijd hebt bereikt tussen de 45 en 55 jaar. Ayurveda stelt dat overgangsklachten er niet hoeven zijn en dat het een spiegel is die aangeeft waar er een disbalans zit in jouw lichaam.

Hoogste tijd om hier eens iets dieper op in te gaan.

Hormonen spelen en zeer belangrijke rol in onze gezondheid. Zij zorgen namelijk voor een goede balans in lichaam en geest.

Hormonen komen in actie wanneer deze balans verstoord dreigt te raken. Alle hormonen hebben een belangrijke functie in het lichaam.

Ik wil  graag wat verder stil staan bij de rol van stresshormonen op de vrouwelijke geslachtshormonen. De vrouwelijke hormonen zijn een groot deel van ons leven actief met als belangrijkste doel voortplanting, maar deze hormonen met name de oestrogeen en progesteron hebben een opbouwende functie en zorgen voor smering van ons lichaam en een rustige en kalme geest.

De stress hormonen adrenaline en cortisol beschermen ons wanneer er gevaar dreigt. Deze hormonen zorgen voor bescherming, energie, actie en motiveren het lichaam.  

Van nature weet je lichaam hoeveel hormonen je nodig hebt in elke levensfase om gezond te blijven.

Waarom ontstaan er dan toch klachten?

De grootste oorzaak voor een disbalans in je hormonen wordt veroorzaakt door stress in je leven. Met name chronische stress vraagt veel van je lichaam en  zorgt uiteindelijk voor klachten. Wanneer je een voortdurende stress ervaart dan is jouw lichaam dus voortdurend bezig om deze balans te herstellen. Je lichaam gaat adrenaline en cortisol aanmaken.

Bijvoorbeeld progesteron kan oestrogeen maken maar ook cortisol. Wanneer er gekozen moet worden dan wordt er cortisol aangemaakt. Hierdoor wordt niet de hoeveelheid vrouwelijke hormonen aangemaakt die je eigenlijk nodig zou hebben. Wanneer we onder grote druk komen te staan dan gaat je lichaam er alles aan doen, alle noodreserves worden aangeboord, om te zorgen dat je staande blijft.

Deze noodreserves zijn niet onuitputtelijk en uiteindelijk raken deze uitgeput en ontstaan er klachten. Je lichaam is dan niet meer in staat om voldoende vrouwelijke hormonen en stress hormonen aan te maken. Er zullen klachten ontstaan.

Dit kan op alle leeftijden plaatsvinden, maar vooral wordt dit zichtbaar gedurende de overgang.

Na de overgang heb je niet meer de hoeveelheid oestrogeen en progesteron hormonen die voor je kalmte, rust en smering zorgen.

Het is dan dus erg van belang dat je weet wat je kunt doen om zo min mogelijk stress te gaan ervaren. Het is niet voor niks dat de fase na de overgang een fase is waarin je wat meer naar binnen gaat keren en andere dingen belangrijker worden dan carrière.

Wanneer hier onvoldoende naar geluisterd wordt en je blijft vasthouden aan je drukke leven dan  werk je tegen je eigen natuur in, wat uiteindelijk voor meer klachten zoals hartklachten, migraine kan zorgen.

Ayurveda kan heel gedetailleerd met jou meekijken waar precies de disbalans zit in jouw lichaam en leven en kan door gerichte adviezen jou ondersteunen om weer in balans te komen, zodat klachten verdwijnen en jij in de overgang en de fase daarna je goed in balans kunt blijven en jij in staat bent om mee te bewegen wat zich aandient in jou leven.