• darkblurbg

Zal ik starten met anti depressiva?

Gepubliceerd op: 16-04-2021

Zal ik starten met anti depressiva? Heb jij jezelf dat ook wel eens afgevraagd wanneer je weer zo’n last hebt van stemmingswisselingen of een sombere bui? Soms is de wanhoop nabij en zie je geen uitweg meer. Het enige wat dan nog lijkt te helpen is aan de medicijnen. In sommige gevallen kan het echt niet anders dan het voorschrijven van anti depressiva, maar in de meeste gevallen is er zeker een andere manier om op een goede manier met je stemmingswisselingen en gedachtes om te leren gaan.

Al die gedachtes, emoties en uitspattingen. Het lijkt erop dat het komt en gaat zonder dat je hier wat aan kunt doen. Je bent overgeleverd aan de grillen van je geest. Waarom lukt het ons nou niet goed om wat meer grip/controle hierover te krijgen?

In de tekst hieronder gaan we dit eens wat beter bekijken. 
 
Wanneer je naar jezelf in de spiegel kijkt dan is het heel duidelijk wat je ziet en weet je hoe je lichaam werkt. Je weet dat je twee benen hebt en dat je hart aan de linker kant zit. Met je geest ligt dit wel even anders. Je geest kun je niet zien. Je geest is structuurloos en niet te vergelijken met je lichaam wat je zo goed kan observeren. Je geest kun je zien als een verzameling van al je gedachtes, emoties en interpretaties die zich in je hoofd afspelen.
 
Ondanks dat we allemaal een geest hebben en deze ook constant gebruiken door te denken, analyseren ed weten we eigenlijk niet hoe hier mee om te gaan. Maar hoe kun je nu je geest op een positieve manier beïnvloeden als je niet eens weet hoe het eigenlijk werkt? Dat is een interessante vraag!
 
Kan je jezelf voorstellen dat je in een auto gezet wordt en zonder weet hoe je deze moet besturen op weg gaat. Je hebt geen idee waar de rem zit, hoe je moet schakelen en hoe de verkeersregels zijn. Grote kans dat je een ongeluk maakt en voor altijd auto’s gaat vermijden. In zo’n zelfde situatie zitten we ook als het om het begrijpen van je geest gaat. We hebben nooit geleerd hoe je je geest kunt verzorgen met al zijn gevoeligheden en emoties. Eigenlijk word je aan jezelf overgeleverd, omdat je ouders het ook niet geleerd hebben en de meeste mensen in onze maatschappij deze kennis ook niet hebben.
 
Je geest is het allerbelangrijkste voertuig voor alles wat je doet in je leven. Het bepaalt de kleur in je leven. 
 
Helaas is het maar voor een paar mensen(guru's) weggelegd om deze kennis echt te hebben, maar door oefening kun je heel veel inzicht krijgen. 
 
Het heeft al jaren mijn diepe interesse. Door veel literatuur te lezen en scholing te krijgen in India van grote meesters heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan die ik graag deel met jou.
 
In het verleden ben ik werkzaam geweest als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en heb ik veel ambulant werk gedaan binnen de psychiatrie en veel crisisdiensten gedraaid. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe fout het kan gaan wanneer er totaal geen controle meer is over je geest. Gelukkig blijven deze grote crisissen voor de meeste van ons wel bespaard, maar toch zie ik veel vrouwen in de overgang om me heen met echt forse stemmingswisselingen die neigen naar somberheid en depressieve gevoelens. Soms komt juist in de overgang een onderliggend probleem naar boven. Wanneer er al sluimerend een sombere stemming aanwezig is kan dit door de schommelingen in de hormonen extra versterkt worden.
 
Kun jij je nog een moment herinneren dat je ontzettend blij was en bruiste van enthousiasme? Dit komt door je geest, jouw gedachte die jouw leven op dat moment een mooie kleur geeft. Maar je kent ook vast en zeker die momenten dat je het niet meer zag zitten en je verdrietig en somber voelde. Dit komt ook door jouw gedachte die jouw leven een grauwe of zwarte kleur geeft.
 
Door je geest verkeerd te gebruiken ontstaan vaak verkeerde ideeën over de wereld en je eigen leven. Hoe fijn zou het zijn als je hier wat meer grip en zicht op zou kunnen krijgen!
 
Gelukkig is dit ook mogelijk. Je kunt namelijk leren hoe je geest te gebruiken. Wanneer je dit weet kunnen gebeurtenissen in een ander daglicht geplaatst worden en kun je het leven op een hele andere manier gaan ervaren.
 
De eerste stap is dat jij jezelf beter gaat leren kennen.
Dus de eerste stap in elke psychologische benadering is dat je begint met de volgende vragen: Wat zijn jouw natuurlijke neigingen (basisconstitutie)? Hoe ben jij verbonden met jouw lichaam?
 
Van 10 tot 12 mei geef ik een drie daagse challenge check your mind! In deze drie dagen ga jij stappen zetten om jezelf en je geest beter te gaan begrijpen. Reserveer alvast deze datum in je agenda!

Op mijn youtube kanaal heb ik een video geplaatst die jou al een beetje verder kan helpen.
Regelmatig plaats ik videos. Je kunt jezelf abonneren zodat je geen video hoeft te missen.