• darkblurbg

Stress!!

Gepubliceerd op: 15-02-2021

Wanneer je ouder wordt lijkt het soms wel steeds moeilijker om met stress om te gaan. De tijd dat jij in de overgang komt zo tussen de 45 en 55 jaar is ook net de tijd dat er veel van je gevraagd wordt. Je bent waarschijnlijk nog volop aan het werk, puber kinderen die de nodige aandacht vragen en de zorg van je ouders kunnen er zo maar ineens bij komen. Dit is nu net ook de periode dat je hormoonbalans een nieuw evenwicht moet gaan vinden, wat voor de nodige stress kan zorgen. Je lichaam maakt minder hormonen en dit heeft ook meteen weer een direkt effect op je stresshormonen.

 

Om in deze periode goed voor jezelf te zorgen is het nu zeer belangrijk om je reactie op stress aan te gaan pakken. Stress is namelijk niet slecht. Het gaat er veel meer om hoe jij reageert op stress. Jouw gedachten kunnen een stress reactie veroorzaken.

In deze video ga ik een oefening bespreken die veel gebruikt wordt in de cognitieve gedragstherapie. Toen ik nog als sociaal psychiatrisch verpleegkundige werkte gebruikte ik deze oefening erg vaak om het voor mensen inzichtelijk te maken wat de rol is van je gedachten.

Het werkt als volgt: Gebeurtenis-gedachten-gevoel-gedrag-gevolg
Je kunt een willekeurig voorbeeld nemen en ga maar eens na wat jouw gedachten waren, hoe jouw gevoel was en wat je hebt gedaan? Nu kun je dezelfde situatie nogmaals analyseren, maar zet je er een positieve gedachte tegenover. Wat gebeurt er dan met je gevoel en je gedrag.

Door onze levensstijl verkeren er veel mensen in een chronische survivalmodus en zien veel dagelijkse gebeurtenissen als een aanval of bedreiging, wat ervoor kan zorgen dat je veel stress hebt.

Het G schema zoals deze oefening ook wel wordt genoemd komt ook terug in mijn online trajecten, omdat het een heel belangrijk onderdeel is wanneer je goed de overgang door wilt komen.

Je kunt ongeveer wel stellen dat 50% van de overgangsklachten een fysieke oorzaak heeft en 50% in mentaal. Voor een juiste balans is aandacht voor beide nodig.

Deze video is een uitnodiging om je eigen gedachten eens te analyseren zonder oordeel, want dat geeft alleen al weer stress.