• darkblurbg

Ayurveda en medicijnen

Gepubliceerd op: 21-10-2020

In de volgende blog wil ik graag wat dieper ingaan op de kruidensupplementen die in de ayurveda gebruikt worden. Tijdens de behandeling worden regelmatig kruiden supplementen voorgeschreven. Door het schrijven van deze blog wil ik jullie graag meenemen welke rol deze supplementen hebben tijdens de behandeling.

In de volgende blog wil ik graag wat dieper ingaan op de kruidensupplementen die in de ayurveda gebruikt worden. Tijdens de behandeling worden regelmatig kruiden supplementen voorgeschreven. Door het schrijven van deze blog wil ik jullie graag meenemen welke rol deze supplementen hebben tijdens de behandeling.

Keukenkruiden die goed gebruikt worden kunnen ook als medicijn dienen. Door deze op de juiste manier te gebruiken in je maaltijden kun je al een hoop doen om je gezondheid te beïnvloeden, maar soms is dit niet voldoende en zijn er kruidensupplementen nodig. De ayurvedische farmacologie wordt dravyaguna genoemd. Dravya betekent substantie (geneeskrachtige plant) en guna eigenschap. Dravyaguna is dus een studie naar de eigenschappen van een plant.

In de gedachtengoed van ayurveda bestaat alles uit 5 elementen: ether, lucht, vuur aarde en water. Planten bestaan ook uit deze 5 elementen. Aarde bouwt het skelet van de plant, water geeft energie en structuur, vuur zorgt voor transformatie, lucht zorgt voor beweging en transport, het element ether zorgt voor de vruchten en zaden. Planten kun je ook verdelen in Vata, Pitta en Kapha planten. Kapha planten hebben een overvloed aan sappen en bevatten veel water. Dit geeft een weelderige groei en bloei. Pitta planten hebben felle kleuren en bloemen. Vata planten hebben weinig bladeren en weinig sap, een ruwe of gebarste schors.

Ayurveda ziet de 5 elementen in de planten als bouwstenen voor je lichaam.

Ayurveda ziet een plant als levend wezen, die opgebouwd zijn uit energie of elementen en worden gezien door hun kwaliteiten die ieder afzonderlijk ingezet kunnen worden om de balans in je lichaam te herstellen.

In elke plant is Prana en Ojas aanwezig die zorgen voor levensenergie en verhoging van je immuniteit. Planten kunnen deze kwaliteiten overbrengen aan de mens. Het is dan wel van groot belang dat de plant op een satvische (zuivere) manier worden bereid.

Om tot een besluit te komen welke kruiden het meest geschikt zijn tijdens een behandeling wordt er gekeken naar de eigenschappen van een plant en de smaken. Een voorbeeld hiervan zijn de bittere kruiden die een verkoelende werking hebben en de pitta dosha verlagen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de drie guna’s satvisch ( verlichten, zuiveren)  rajas ( activeren)of tamastisch( vertragen).

Er wordt gekeken of het je lichaam verwarmd of verkoelt en wat uiteindelijk de hoofd smaak wordt die na vertering overblijft. Dit heeft weer effect op uiteindelijk de dosha die je wilt behandelen.

Uiteindelijk hebben de dravya’s een reinigende (shodhana) werking op je lichaam of een voedende werking (Shamana).

In een van de oude ayurvedische geschriften, de asthanga hiradyam wordt beschreven wat de kwaliteiten van een plant moeten zijn om geoogst te kunnen worden en later te kunnen worden gebruikt als medicijn. Je kunt zeggen dat de biologisch dynamische wijze van telen ook voor een groot deel op deze planten van toepassing is. Er wordt rekening gehouden met de dagen, stand van de zon/maan en de groeiplaats. En er zullen zeker nooit gifstoffen worden gebruikt.

Voor de bereiding van de kruiden zijn ook precieze aanwijzingen geschreven waar deze aan moeten voldoen.

De meeste ayurvedische middelen zijn samengestelde preparaten. Deze dienen voor een maximale opname van het werkzame hoofdbestanddeel en om bijwerkingen tegen te gaan.  Wanneer de kruiden in een juiste verhouding genomen worden verhoogt dit de geneeskrachtige werking. Het is je misschien al eens opgevallen dat er in een capsule vaak veel kruiden zitten. Het uitgangspunt is dat er een hoofdkruid is met de meest dominante werking op de klacht en dat er kruiden aan toegevoegd zijn om de werking te vergroten. Bijvoorbeeld als je het kruid trikatu neemt. Dit is een combinatie van gember, zwarte peper en pippali. Wanneer je alleen gember neemt heeft dit een veel mindere werking dan dat je een capsule Trikatu neemt, omdat al deze kruiden bij lekker een krachtigere uitwerking hebben.

Wanneer je gaat starten met dravya’s wordt er vaak bij verteld wanneer je het kruid het beste kan innemen. Voor, tijdens of na de maaltijd. Kruiden ingenomen voor de maaltijd  of een half uur/ een uur voor de maaltijd, hebben een werking op de dikke darm en de uitscheiding.

Kruiden ingenomen tijdens de maaltijd hebben effect op de maag, lever, dunne darm, de vertering.

Na de maaltijd worden de kruiden ingenomen die effect hebben op de longen, ademhaling en hersenen.

Tussen de maaltijden worden de kruiden ingenomen die een effect hebben op vata klachten (vyana vata) en sterk werkende kruiden.

Er zijn verschillende manieren om Ayurvedische kruiden tot je te nemen.

De mond: De meeste dravya’s  worden via de mond ingenomen.
De neus: Wanneer er problemen zijn met de ademhaling, prana en het zenuwstelsel. Het aanbrengen van olie in je neus, stomen en eht langs de neus inbrengen van vocht voor de holtes.
De ogen: Wanneer er problemen zijn met de ogen of vyana vata. De bekendste behandeling is de netra basti, waarbij ghee je ogen voeden en reinigen.
De huid: Dit is een belangrijke manier van behandelen. De kruidenolie die tijdens de massage gebruikt worden hebben een medicinale werking. Huidproblemen kunnen zowel uitwendig als inwendig behandeld worden.
De vagina: Voor het reinigen van de vrouwelijk organen worden er vaginale klysma gebruikt.
De anus: Klysma’s worden gebruikt voor het reinigen, voeden en genezen van de dikke darm.

Wanneer je de dravya’s  via de mond kunt nemen dan wordt er aangegeven met wat je het beste de capsules kunt innemen. Meestal wordt er warm water geadviseerd, maar soms is het beter om bijvoorbeeld honing of melk te gebruiken. Wanneer een middel met de juiste ‘drager’ wordt ingenomen dan kan dit de werking verhogen.

Wat de dosering betreft is er niet een vast omlijnt advies te geven. Dit hangt erg sterk af van de persoon, de klacht, de constitutie, leeftijd, kracht. Ieder mens kan anders reageren op dezelfde hoeveelheid die voorgeschreven wordt. Daarom wordt er altijd aangegeven om contact op te nemen wanneer je het gevoel hebt dan een kruid niet goed valt of bijvoorbeeld een negatief effect heeft op je spijsvertering. De dosering kan dan aangepast worden. Wat ik in de praktijk wel merk is dat cliënten soms halverwege de behandeling stoppen, omdat het niet goed valt of omdat het effect nog niet duidelijk zichtbaar is. Dit is jammer, omdat er dan geen goed beeld kan ontstaan wat de kruiden kunnen betekenen voor jou. Sommige kruiden laten hun werking pas na 2 tot 4 weken zien, anderen al wel sneller.

De duur van het slikken van de dravya’s hangt af van hoe lang de klacht al bestaat. Chronische klachten hebben langer de tijd nodig. Het advies is dan 3 tot 6 maanden slikken.Acute klachten gaan in de regel ook sneller weer over.
Wanneer je reguliere medicatie gebruikt dan wordt er goed nagegaan of de combinatie met de dravya's geen nadelig effect hebben op de reguliere medicatie. Er zal niet gezegd worden om zo maar te stoppen met de reguliere medicatie. In de meeste gevallen kan het naast elkaar gebruikt worden en indien het mogelijk is kunnen reguliere medicatie afgebouwd worden. Maar dit is altijd in overleg met jou en de behandelend arts. 

In India worden er soms metalen gebruikt om de werking te versterken. De Europese wetgeving staat dit niet toe. Er is een strenge controle op de ingrediënten die in de dravya’s aanwezig zijn.

Tijdens de ayurvedische behandeling wordt er gestart met voeding en leefstijl adviezen om je de balans te herstellen. Wanneer er dravya’s worden voorgeschreven dan is dit om je extra te ondersteunen, wanneer het idee bestaat dat dit alleen met voeding en leefstijl niet voldoende zal werken.

Hoe mooi is het dat de planten uit de natuur om gezondheid op een positieve manier kunnen ondersteunen. Het kijken alleen al naar de natuur om ons heen werkt positief, maar het innemen van de planten die op de juiste manier zijn bereid in de juiste combinaties werkt zeer positief door op je gezondheid.