• darkblurbg

Ayurveda en de geest

Gepubliceerd op: 28-10-2020

Ayurveda is de wetenschap van het lange leven. Een van de belangrijkste doelstellingen van ayurveda is het voorkomen van klachten. Ayurveda heeft veel geschreven over principes die je kunnen helpen gezond te blijven door het volgen van een specifieke leefstijl, het nemen van juiste voeding, goed gedrag naar jezelf en de omgeving en de juiste gedachte om je gelukkig te kunnen voelen.

Ayurveda is de wetenschap van het lange leven. Een van de belangrijkste doelstellingen van ayurveda is het voorkomen van klachten. Ayurveda heeft veel geschreven over principes die je kunnen helpen gezond te blijven door het volgen van een specifieke leefstijl, het nemen van juiste voeding, goed gedrag naar jezelf en de omgeving en de juiste gedachte om je gelukkig te kunnen voelen.

In eerdere blogs en tijdens behandelingen heb ik al veel geschreven en verteld over het belang van goede voeding. Wat kun je eten wat het beste bij je constitutie past? In deze blog wil ik het graag hebben over hoe de geest is opgebouwd en wat we verstaan onder goed gedrag.

Er bestaat een duidelijk verband tussen hoe wij denken en het krijgen van een bepaalde ziekte. Door de drukte van alledag ontstaat er bij veel mensen een voortdurende gevoel van stress. We weten dat stress ons niet helpt, maar het is niet altijd duidelijk wat dit kan veroorzaken. Het lijkt er op een gegeven moment wel bij te horen. Veel van ons denken te veel en vaak aan de problemen die er zijn. Problemen die in je gedachten soms groter worden dan ze in werkelijkheid zijn.

Door in een voortdurende stress te zijn produceer je stresshormonen. Dit kan soms jaren aanhouden en veroorzaakt uiteindelijk psychosomatische klachten.

De hormonen die verhoogd worden zijn:

Groeihormoon

glucagon

Thyroxine

adrenaline

 

Wanneer deze voor langere tijd verhoogd zijn in je lichaam dan heeft dit uiteindelijk effect op je gezondheid.

 

De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

* lage weerstand

* gewichtverlies

* hoge bloeddruk

* hartproblemen

* migraine

* infectie

* haaruitval

* gedrags verandering

Voor een goede gezondheid is het dus van groot belang om je gedachten te onderzoeken en je geest te kalmeren. Veel psycho somatische klachten worden veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van de geest.

Hoe werkt de geest volgens Ayurveda?

Vata, pitta en kapha zijn de bio energieën die ons lichamelijke processen aan sturen. Uit vata, pitta en kapha ontstaan de drie vitale levens energieën prana, tejas en ojas. Deze drie energieën controleren alle lichaam en geest functies en houden ons gezond en vrij van ziekten. De sleutel tot een goede gezondheid, waarin je je vitaal voelt, vol met zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen, ligt bij een goed werkende prana, tejas en ojas.

Prana staat voor de subtiele energie die invloed heeft op alle lichaam en geest functies. Het controleert de ademhaling, je zintuigen en de geest. Prana in de geest zorgt ervoor dat we uitdagingen van het leven aangaan. Prana zorgt voor harmonie, balans en creativiteit. Uit balans geeft het mentale stagnatie en depressie.

Tejas is de subtiele energie van vuur en zorgt ervoor dat we indrukken en gedachten goed kunnen verteren. Tejas in de geest zorgt ervoor dat we goed kunnen beoordelen. Tejas geeft moed, vertrouwen. Uit balans geeft dit een troebele geest en doelloosheid.

Ojas is de subtiele energie van water en zorgt voor een reserve van vitale energie. Het resultaat van goed verteerd voedsel, gedachten en indrukken. Het geeft ons immuniteit. Ojas in de geest geeft geduld en stabiliteit. Uit balans geeft dit angstklachten.

Prana, tejas en ojas kunnen op twee manieren opgebouwd worden. Door wat wij eten en door de indrukken die we opdoen door onze gedachten en gebruik van onze zintuigen. Het is de energie in ons lichaam die opgebouwd wordt door de juiste voeding tot ons te nemen.

Satva het innerlijk weten, rajas de motivator en tamas de controller sturen de mentale procesen aan. Ook hier geldt weer dat ze alledrie aanwezig zijn en we hebben ze alledrie nodig. Immers ideeën(satva) worden uitgevoerd (rajas) en je moet ook weer weten te stoppen(tamas).

Satva zorgt voor harmonie, spirirualiteit en creativiteit. Een satva geest ziet het leven als een grote beleving en zien het goede van alles om zich heen. Er heerst kalmte en rust in een satva geest.

Rajas zorgt voor veel energie. De rajasgeest is vaak gehaast en geïrriteerd. Sterke meningen, overtuigingsdrift en hebben de neiging om niet consequent met problemen om te gaan. Problemen liggen vaak buiten jezelf.

Tamas geest is vaak geblokkeerd. Emoties lijken geblokkeerd. Vaak weet een persoon met een tamas geest niet waar de problemen vandaan komen. Zoeken vaak niet de juiste hulp en aanvaarden dat andere dominant zijn over hun eigen leven. Problemen worden veelal geaccepteerd en kiezen ervoor om het niet aan te gaan.

Wat verstaan we onder goed gedrag?

Ayurveda beschrijft duidelijk welke natuurlijke behoeftes/neigingen je wel en niet moet onderdrukken. In deze blog wil ik graag beschrijven welke je beter wel kunt vermijden. In de ayurveda word dit Dharaneeya vega genoemd. Negatieve gedachten en gedrag veroorzaakt veel psychosomatische klachten. Het is belangrijk om deze te vermijden. Het streven is naar een zuiverheid in geest, spraak en gedrag.

Geest:

Hebzucht, boosheid, ego, jaloersheid

Spraak:

Negatief praten, leugens vertellen, te veel praten

Gedrag:

Andere pijn doen, geweld in elke vorm, stelen, oneerlijkheid

 

Wanneer het je lukt om bovenstaande te vermijden dan ontstaat er meer blijdschap, minder psycho somatische problemen en geeft een goede gezondheid en sociale reputatie. De eerste stap hierin kan zijn dat je dit eens voor jezelf onderzoekt. Ga eens bij jezelf na hoe jouw gedachten zijn? Herken je iets van bovenstaande bij jezelf. Waarschijnlijk wel, want we hebben er namelijk allemaal 'last' van. Het gaat erom dat je hier bewust van bent. Zelfinzicht is de eerste stap wanneer je iets wilt veranderen.

Negatieve gedachten en gedrag ontstaat vaak uit onvrede met jezelf en je situatie. Als het je lukt om daar verandering in te brengen dan is het steeds minder nodig om de focus op het negatieve te leggen, maar kan er steeds meer ruimte komen voor positiviteit in je eigen leven en dat van de mensen om je heen.

We krijgen allemaal een enorme schat aan energie en positiviteit mee in ons leven. De uitdaging is nu om deze te volste te benutten en los te komen van belemmeringen die we ons zelf opleggen.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, zoals je uit bovenstaande hebt kunnen lezen. Hierom is het ook zo belangrijk om bij de behandeling alle facetten mee te nemen. Ayurveda is een complete benadering van lichaam en geest.

Maar wat nu te doen om de geest te kalmeren?

* Counseling

* Yoga, pranayama en meditatie werken heel goed om de geest te kalmeren.

* Juiste voeding en discipline. Discipline klinkt streng, maar het gaat meer om het volgen van een dagelijkse routine die ervoor zorgt dat je lichaam en geest in een juiste flow komen. Voeding betekent wat je eet, maar ook gaat het over 'geestelijke' voeding. Leven en eten volgens je eigen constitutie helpen hierbij.

* Diverse ayurvedische behandelingen kunnen worden toegepast om de geest te kalmeren.

Wil je meer weten wat de ayurveda voor jou en je geest kan betekenen? Ik vertel het je graag!