Onze reis naar Rishikesh India van 17 febr t/m 3 maart 2017

Na een informatieavond bij Laura Akkerman waren mijn partner en ik, super enthousiast over de ayurvedische reis naar India. Zolang ik me kan herinneren heeft India mij getrokken. Maar nog nooit was het ervan gekomen. Maar nu deze reis met een pancha karma kuur op mijn pad kwam, moest ik wel gaan. Ik had al wel het een en ander gelezen over ayurveda maar nog nooit een behandeling ondergaan. Dat was dus ook nieuw voor ons. De voorbereidingen waren al leuk,( behalve de inentingen, waarvoor we voor de zekerheid toch maar wel kozen.)

En dan eindelijk was het zover/ Met een goede vlucht vanaf Schiphol van zo’n 8 uur, stonden we dan op het vliegveld in New Delhi. We werden opgehaald door een vriendelijke en goedlachse reisgids Anil. Wat een leukie.

Daarna nog een uurtje of 7 in een transferbusje naar Rishikesh. Zo konden we mooi alvast de eerste indrukken opdoen. Jeetje wat waren we in een andere wereld terecht gekomen. Wat een drukte en chaos op de weg. Voetgangers, koeien, honden, apen,  ossen, riksha’s, auto’s, vrachtwagens, tuk tuks, links en rechts inhalen, veel getoeter, slechte wegen. Mannen met heilig water uit de heilige Ganges liepen langs de weg.

Veilig kwamen we aan bij ons hotel in Rishikesh en werden we welkom geheten met een mooie bloemenkrans door het lieve team mensen van Haritha. Het hotel lag op een rustig plekje, tussen de bevolking, waar we steeds even op adem konden komen. De dag erna kregen we ons eerste consult van een ayurvedisch arts die vertelde welke constitutie je hebt en behandelingen en voedingsadviezen adviseerde voor de 10 dagen die volgden. De behandelingen waren erg professioneel, maar vooral zalig. Na zo’n lange reis een weldaad voor je lijf en geest. Het team was superlief, ongelooflijk warm en had veel kennis. Ook onze voeding werd meteen aangepast, zodat we meteen profijt hadden van de behandelingen.

We begonnen iedere ochtend met een yogales van een yogaleraar die zich verplaatste in iedere deelnemer afzonderlijk en expert was in houdingen. De locatie was schitterend gelegen met uitzicht over de Ganges en apen die heen en weer sprongen op het dak tijdens de les.

Onze reisleidster Esteriek die meekwam uit Nederland heeft alles in goede banen geleid. En dat viel soms nog niet mee. In India komen afspraken nml niet zo nauw, en dit kan soms wat frustrerend zijn voor ons westerlingen die anders gewend zijn. Afspraken lijken er te zijn om niet nagekomen te worden. Flexibel zijn is een mooie eigenschap als je die hebt, haha. Het gezegde van Anil  werd na een paar dagen ook ons gezegde: “it only happens in India”( in de breedste zin van het woord ;))

Waar ik het meeste van heb genoten was om te mengen onder de bevolking van India. De vriendelijkheid en het spirituele wat overal in het leven voelbaar is van mensen onderling en naar de dieren. Het heeft mijn hart gestolen.  Een ritje in de tuk tuk, varen in een bootje over de Ganges, over drukke marktjes slenteren, rituelen bijwonen aan de heilige Ganges, de winkeltjes, mooie kleren van de vrouwen, de glaasjes chai drinken, tempels bezoeken, het geweldige Himalayagebergte intrekken..en nog zoveel meer..  Nu ik zo schrijf, merk ik dat ik heimwee heb naar dat andere leven, ik ga zeker terug!!  

Dankjewel Laura en Esteriek voor deze geweldige ervaring!!
Ineke